De Roos van Leary

Wat is de Roos van Leary ?
De Roos van Leary is geen bloemensoort. De Roos van Leary is wel een model dat gedrag in kaart brengt en kan verklaren.
De Roos van Leary is opgebouwd uit een horizontale as gericht op samen of tegen gedrag, en een verticale as gericht op boven of onder gedrag. Op basis hiervan worden 8 communicatiestijlen onderscheiden, die ieder ander gedrag laten zien: leidend, helpend, meewerkend, afhankelijk, teruggetrokken, opstandig, agressief en concurrerend.
De Roos van Leary op mezelf toegepast
Leidend
Ik ben keeper in het voetbal. Ik vind het mijn plicht om op het veld mijn verdediging te organiseren en zeker bij stilstaande fases. Iedereen moet dan luisteren naar wat ik zeg. Ik roep daarbij en gebruik dikwijls ook gebaren. Ik merk wel dat mijn medespelers op dat gebied echt wel afhankelijk zijn van mijn richtlijnen.
Helpend
Ik heb een goede vriend die het heel zwaar heeft gehad. Ik heb hem gezegd dat hij steeds met mij kan praten. Ik heb hem kunnen troosten en hem moed kunnen inspreken. Mijn vriend heeft zeer goed heeft aangevoeld dat hij bij mij terecht kon en kan met zijn problemen. Door mijn gedrag lokte ik bij hem medewerking uit (samen werken aan zijn problemen).
Meewerkend
Nu durf ik mij al wat meer te stellen, maar vroeger stelde ik mij in groepswerken meestal (1 keer heb ik echt op mijn strepen gestaan) zeer gemakkelijk op. Bij de verdeling van de taken volgde ik gewoon de leiders van de groep en gaf hen gelijk. Ik was weinig kritisch en eigenlijk meer een ja-knikker. Voor de anderen was ik de "gemakkelijke" en wisten zij dat ik altijd hielp.
Afhankelijk
Iedereen van mijn leeftijd heeft centjes te weinig. Ik heb aan mijn ouders een tijdje terug gemeld dat ik de komende zomer graag een vakantiejob zou willen doen. Ik heb die wens aangegeven, maar verder heb ik geen initiatief genomen. Mijn ouders hebben wat rondgekeken en ook wat tips gegeven naar voor- en nadelen toe. Zij hebben dus de leiding genomen.
Teruggetrokken
Vorig schooljaar was voor mij echt geen pretje. Ik had bijna geen vrienden op de school. Ik was bang en had echt geen zelfvertrouwen. Ik deed mijn mond bijna nooit open en hield mij afzijdig. In de ogen van de anderen (en zeker van de "coole" bende) was ik een sul met wie ze af en toe een grapje konden uithalen. Dit was dan volgens de Roos competitief gedrag van de anderen, hoewel er daar ook andere woorden voor bestaan.
Opstandig
Ik ga niet zo heel vaak in conflict met mijn ouders. Ongeveer een jaar of 2 geleden vroeg ik of er een vriend mocht blijven logeren. Mijn ouders waren hiermee niet akkoord en ik kwam in opstand : "waarom mag dat niet" en "waarom mocht dat vorig weekend dan wel bij zus" en "ik ben geen klein" en "jullie vertrouwen mij niet", met wat boze blikken erbij ... . Mijn gedrag viel niet bepaald in goede aarde bij mijn ouders. Zij hebben mij verbaal serieus op mijn plaats gezet en mij een straf gegeven. Mijn gedrag lokte aanvallend gedrag uit bij mijn ouders.
Aanvallend
In het 5de (of was het 6de) leerjaar deed een klasgenoot een beetje onnozel tegen mij. Eigenlijk was het allemaal zeer onschuldig, maar ik ben toch uit mijn dak gegaan : ik heb die jongen uitgescholden en hem zelfs een paar klappen verkocht. Zijn reactie was begrijpelijk : terug schelden en vechten. Op dat moment reageerde die jongen opstandig.
Competitief
Heel competitief ben ik niet, al win ik liever dan dat ik verlies. In het voetbal volg ik soms (!!!!) een logica die niet altijd juist is gebleken : tegen ploeg A winnen we met 5-0, ploeg A wint tegen ploeg B met 3-0, dus wij winnen ook gemakkelijk tegen ploeg B (met 8-0 ?). Ik denk ook wel dat ik dat wat uitstraal in mijn houding naar de tegenstander, ook voor de match : luid praten, een beetje lacherig doen, ... . Sommige tegenstanders vinden dit irriterend, anders trekken zich gewoon terug.
Besluit
Als ik de voorbeelden overloop en vaststel dat de 'opstandig' en 'competitief' relatiewijzen zijn die niet echt bij mij passen, zie ik mij eerder als een defensief persoon.
Ik ben iemand die niet snel initiatief neemt. Ik kijk liever wat de kat uit de boom. Ik probeer ook wel om mijn communicatie te beperken tot het noodzakelijke. Ik denk dat ik hiermee soms wel wat stuurs en niet echt vriendelijk overkom.
Ik denk wel dat het bovenstaande klopt met wie ik ben : een introvert persoon.